RECEPT
SOMMARSKORPOR
4 dl havregryn
ca 4 dl vetemjöl
2 dl rostade solroskärnor
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kardemummakärnor
1/2 tsk salt
2 ägg
1/2 dl rapsolja
1 1/2 dl mild yoghurt
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Mortla kardemummakärnorna grovt.
3. Blanda och rör i ägg, olja och yoghurt. Arbeta ihop till en deg.
4. Forma degen till 3 smala längder på en mjölad bänk.
5. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.
6. Ta ut längderna och skär dem med en vass kniv i sneda skivor. Lägg tillbaka dem med snittytan upp.
7. Grädda i mitten av ugnen tills de får färg, 5-10 minuter. Öppna ugnsluckan på glänt, stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar och torka några timmar.
8. Lägg dem i en burk med lock.
NYTTIGA PUMPAFRÖBULLAR
1, 5 dl. rostade pumpakärnor
8 dl kallt vatten (kall degvätska)
1,5 pkt. Jäst
2 msk mörk sirap
2 msk olivolja
2 tsk brödkrydda
4 dl siktat dinkelmjöl
12 dl mörkt lantvetemjöl
1 dl solroskärnor
1,5 dl. krossade linfrön
1 msk salt
Flingsalt + pumpafrön till pensling
250 grader ca 10 minuter.
Jäs 45 min. sedan på plåten i 40 min
Carrot ginger walnut cupcakes
ca 12 cupcakes
3ekologiska ägg
3dl strösocker
3dl vetemjöl
1tsk vaniljsocker
3tsk bakpulver
1nypa salt
1½tsk malen kanel
1tsk kardemumma
2tsk malen ingefära
1½dl solrosolja
4½dl rårivna morötter
100g valnötter
Cream cheese lime frosting
60g mjukt smör
5dl florsocker
1tsk vaniljsocker
skal av 1 lime
100g philadelphiaost
valnötter till garnering
1. Sätt ugnen på 175grader
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt
3. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner
i äggsmeten
4. Tillsätt solrosolja, rårivna morötter och
mycket grovt hackade valnötter
5. Placera ut pappersformar i en muffinsform
och fyll formarna tll 2/3 med smet
6. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 min, låt svalna.
Frosting
1. Rör smör, florsocker, vaniljssocker, rivet limeskal
och philadelphiaost krämigt.
2. Bred frostingen över cupcakesen och garnera med valnöt.